måndag 5 december 2011

KAMPEN MOT KÖNSSTYMPNING FORTSÄTTERKAMPEN MOT KÖNSSTYMPNING FORTSÄTTER
Trosgnistans Mission mycket aktiv i detta arbete.

I kuriadistriktet i sydvästra delen av Kenya fortsätter kampen för att skydda flickor mot könsstympning. Idag har jag tillsammans med ett besökande team från Sverige besökt ett av de center som upprättats för att ge skydd åt flickorna. Man har denna gång hyrt in sig i en gymnasieskola ett par mil från Komotobo.

Ett 80 tal flickor har flytt till detta center där de får skydd av kyrkor och myndigheter. Många av flickorna kommer med bara de kläder de har på kroppen. Ett hundratal till väntas komma de närmsta dagarna. Trosgnistans Mission går in med omedelbar hjälp. De behöver filtar, madrasser och mat.

Tidningen Daily News berättade häromdagen att att tre kvinnor arresterats när de med rakblad omskar flickorna. Rakbladet går från den ena till den andra och sjukdomar som Aids kan lätt spridas. Det blev väldiga sammanstötningar mellan lokalbefolkningen och polisen berättar tidningen som efterlyser mer insatser för att stoppa denna form av destruktiv traditionell kultur.

Tillsammans med min hustru har jag förmånen att under några veckor följa Trosgnistans arbete i Kenya. Just nu är det liv och rörelse på både Komotobo och Migori. I Migori pågår en ungdomskonferens där jag undervisar. På Komotobo befinner sig ett team svenska som bl.a. jobbar med att renovera barnhemmet. Ett par härliga tjejer från Älmhult är också på praktik och hade en uppskattad föreställning för barnhemsbarnen i kyrkan under dagen.

1 kommentar:

Marcus sa...

Komotobo... Många härliga minnen därifrån. Hälsa!