måndag 19 maj 2008

Ecuador


Det var 9 år sedan jag sist besökte Ecuador. Uppdraget denna gång har varit att följa upp Trosgnistans viktiga insatser. Trosgnistan har också fått glädjen att skicka ut en ung praktikant till Ecuador som kommer från Betelkyrkan i Runemo, Markus Ask. Varje dag åker han med buss till skolan på ön Isla Trinitaria och Nuvea Prosperina. Att han var populär bland elever och lärare gick inte att ta miste på.
Under mitt besök i skolorna har jag kunnat konstatera att Trosgnistans insatser fått en stor betydelse i de fattiga kåkstäderna. Barnens antal i de tre skolorna är nu 210. Genom Trosgnistans fadderarbete så får de skollunch varje dag.


Tillsammans med Markus kunde jag vara med att överlämna fotbollar, hopprep och lite annat till skolorna. Oj, vilken glädje barnen visade. Markus som själv spelar fotboll för Arbrå kubben kunde visa hur han kunde jonglera med bollen till allas förtjusning. Hans rekord ligger visst på en bit över 1000.


Arbetet för Bethel Mision de Fe leds av Juan Alvarado och hans hustru Junita. Med sin gamla pickup kör de runt och servar de olika skolorna. Ett stort böneämne är en bättre bil. Jag fick smaka på problemen då vi skulle ut på möten. På vägen till kyrkan lade den helt enkelt av. Vi fick hoppa över i en taxi. Den kunde inte heller ta oss ända fram p.g.a all lervälling på vägarna i kåkstaden. Sista biten fick ta oss fram till fots. Men vilken härlig glädje vi mötte i kyrkan när vi väl kom fram.
Trosgnistan stödjer också ett arbete som leds av Gabriel Quinde. De har en stiftelse som heter den levande klippan. Förutom hjälp direkt ut till ett hundratal familjer så driver de också en matstation där ett 60 tal barn får mat varje dag. Flera lider av bristsjukdomar och undernäring. Regelbundet kommer en läkare och tittar till barnen.
David Duveskog på uppdrag i Ecuador

Inga kommentarer: